A nagyszámú és hibátlanul elvégzett optikai szálhegesztésekhez és a folyamatos munkavégzéshez időnként szükséges az eszközeink szakszerű karbantartása.
Ha a hegesztőnket főleg csak épületen belül, például szervertermekben használjuk (melyek legtöbb esetben szigorú előírásoknak megfelelően pormentesek és klimatizáltak), akkor ott jóval ritkábban szükséges a hegesztők portalanítása, mint egy főútvonal melletti használat esetén.
Amennyiben az elektróda élettartamát nagyban befolyásoló környezeti hőmérsékletet vesszük figyelembe, akkor a nagy hidegben használt hegesztőknél a magasabb ívteljesítmény miatt hamarabb bekövetkezhet a csere, mint a standard hőmérsékleten használtaknál.
A következő néhány képen bemutatjuk, mivel és milyen lépésekben lehet a hegesztőnket karbantartani.

 


V-vájatok tisztítása

Az előkészített optikai szálak helyes és gyors pozicionálása miatt érdemes a V-vájatokat akkor tisztítani, ha a hegesztő kijelzőjén feltűnően nagy eltéréssel (nem egy vonalban) közelíti össze őket.
A tisztításhoz az erre kifejlesztett alkohollal átitatott V-vájat tisztítópálcát érdemes használni.

Használjunk, alkohollal átitatott V-vájat tisztítópálcát

Mindig a középvonal felől kell kifelé végezni a tisztítást, ezzel nem juttatunk a hegesztő belsejébe szennyeződést.
A Fitel S179 és Fitel Ninja optikai szálhegesztők esetében a kivehető V-vájatok megkönnyítik a lencsékhez való hozzáférést is.

Érdemes még a fedélben elhelyezett V-vájatokra felfekvő szálleszorítókat is megtisztítani a pontos száltartás miatt

Elektródák polírozása

Az elektródák csúcsain, alkalmazási környezettől függően néhány 100, illetve néhány 1000 hegesztés után lerakódás képződik, aminek hatására az ívteljesítmény megnövekedhet és akár az ív vonala is elmozoghat a középvonaltól, ez eredményezhet rossz hegesztéseket.
Az elektródák karbantartását mindig az optikai szálhegesztő kikapcsolt állapotában kell végezni! Az elektródákat a leszorítók meglazítása után lehet kivenni.

A hegesztőhöz mellékelt polírozó korongon kell az elektróda csúcsokat felpolírozni.
A polírozás után 10 db ívhúzást kell indítani kézzel.

Az elektróda kivételekor illetve visszahelyezésekor nagyon kell vigyázni, mert a csúcsai nagyon sérülékenyek.


Kamerák lencséinek tisztítása

A legnagyobb odafigyelést igénylő karbantartási folyamat, amelyet csak akkor érdemes elvégezni, ha a lencsék felületén látható szennyeződések vannak, illetve az optikai hegesztő VIZUÁLIS HIBA üzenettel megszakítja a hegesztést.
A lencsékhez az elektródák kivétele után férünk hozzá. Tisztításukhoz alkohollal átitatott vattával bevont tisztítópálcát csak nagy óvatossággal szabad használni.

Csak akkor tisztítsuk, amennyiben VIZUÁLIS HIBA üzenetet kapunk!
Előző generációs hegesztőknél a fedélben lévő tükrök állapotára is oda kell figyelni, ezeket is alkoholos tisztítópálcával tudjuk karbantartani.

A hegesztőgép külső burkoló elemeit is alkohollal szabad tisztítani. A karbantartásnál nem szabad sűrített levegőt használni, mert az apró porszemek nagyon könnyen juthatnak nem kívánt helyekre. Pl CMOS felülete.

A karbantartásnál nem szabad sűrített levegőt használni!

Optikai száltörők általános karbantartása és beállítása

Az optikai száltörők szennyeződésre legérzékenyebb részei azok gumifelületei, ezek közül is a 4 darab száltartó gumipapucs, amelyek feladata, hogy az eltörendő szálat rögzítve tartsa a szálvágó kés elmozdulásáig (vágásig). Ha ezek a gumipapucsok nem megfelelően vannak tisztítva, a szálvágó kés nem fogja megfelelően érinteni (karcolni) a szálat: ilyenkor „készülnek” a túl nagy törési szögű szálak. A gumifelületeken a szennyeződés mértéke el tudja érni azt az értéket, ami miatt a befogott szálat nem éri el az alatta elhaladó kés, mivel a szennyeződéstől annyira megemelkedik a szál.
A következő néhány képen bemutatjuk, mivel és milyen lépésekben lehet a száltörőnket karbantartani és melyek a leggyakoribb hiba jelenségek okai.

Gumi felületek tisztítása

A fentiekben leírt okok miatt fontos, hogy a gumi felületek mindig megfelelően legyenek tisztítva. A tisztításhoz az erre kifejlesztett alkohollal átitatott tisztítópálcát érdemes használni.

Fontos, hogy a mindig ugyanarra pozícióra kerülő szálak helyén vastagabb rétegben tud lerakódni a szennyeződés.
Itt érdemes odafigyelni, hogy a letört és a hulladék-gyűjtőbe nem került szálak a gumifelületbe szúródva szintén okozhatnak rossz töréseket, de még baleset-veszélyes is.
Ennek az oka a hulladékszál továbbításáért felelős száltovábbító gumigörgő kopottsága.

A száltovábbító gumigörgő cserére szorul…

Száltartó pozicionálása

Az optikai szálak a száltartó megvezetése miatt mindig ugyanabba a vonalban helyezkedik el a gumialkatrészeken, ezért használatban lévő gumifelületek – igaz csak egy vékony vonalban –, de már nem fogják megfelelően pozícióban tartani az optikai szálat. Ezt korábban csak a gumialkatrészek cseréjével lehetett orvosolni.

A Fitel legújabb S326 típusú optikai száltörője esetén viszont létezik egy olcsóbb és gyorsabb javítási lehetőség, amit szakszerviz nélkül is bárki elvégezhet. A száltartó rögzítésére használt csavar meglazítása után a száltartó újra pozicionálásával a szálat, egy eddig használaton kívüli gumifelületre tudjuk áthelyezni.

Szálvágó penge pozíció állítás

A legóvatosabban elvégzendő karbantartási folyamat, amelyet csak akkor érdemes elvégezni, ha az eddig leírt módszerek nem vezettek jó törésekhez.
A gyártó ajánlása szerint 4000 száltörés után lehet újra pozicionálni. A szálvágó kést rögzítő csavar a hulladékgyűjtő eltávolítása után hozzáférhetővé válik.

Ezek után a szálvágó kés hátsó oldalán látható pozicionáló jelzések segítségével tudjuk a következő számjelzésre állítani.

A szálvágó kés élét nem szabad kézzel érinteni, mert balesetveszélyes!

A késmagasság állításához szükséges beállító és rögzítő csavarok meglazítása és változtatása a száltörő pontatlan működéséhez vezethet.

Száltörő külső burkolat tisztítás

A karbantartásnál használhatunk Isopropil alkoholt és akár sűrített levegőt is, de csak megfelelő munkavédelmi felszerelésben, mert az apró üvegszál darabok nagyon könnyen nem kívánt helyekre juthatnak (pl. a szembe).

Ha a karbantartások után is probléma adódik az optikai szálhegesztőjével és száltörőjével, keresse fel nyugodtan az Equicom Kft szervizét.