Elérhető a LANBERT™ kábel ellenőrző alkalmazás az EtherScope nXG és LinkRunner 10G hordozható hálózati műszerekben.

LANBERT test application

Ha telepíti a v1.5 vagy újabb firmware verziót az EtherScope nXG és/vagy LinkRunner 10G hordozható hálózati műszereire, elérhetővé válik a LANBERT kábel ellenőrző alkalmazás.

A réz és optikai összeköttetések a vállalati hálózatok alap infrastrukturális elemei. A megfelelő minőségű kábelek és szerelvények alkalmazása biztosítja a szükséges sávszélességet, melynek igénye folyamatosan nő. Ezt tapasztaljuk a W-iFi 5 és Wi-Fi 6, valamint a vezetékes oldalon a multigigabites linkek megjelenésével. A korábban telepített kábelek esetében a szakemberek szeretnek megbizonyosodni arról, hogy a növelt átviteli kapacitásnak is megfelelnek-e az érintett összeköttetések. Ez azért is fontos, mert a hirtelen fellépő adatátviteli hibák nem tervezett leálláshoz vezetnek, amik rontják a teljesítményt és a produktivitást.

A strukturált hálózati elemek és a telepítés minősége kritikus fontosságú. Az üzemeltetőknek általában nem csak a fizikai szintű problémákat kell vizsgálniuk, általában Layer 1-7 szintű mérésekre kell felkészülniük. Így kizárólag csak a fizikai méréseket támogató műszerek beszerzése nem tűnik költséghatékony megoldásnak, inkább az un. többfunkciós műszerek alkalmazása jelenti a megoldást.

A NetAlly EtherScope nXG és LinkRunner 10G hordozható hálózati műszerei ebbe a kategóriába sorolhatók. A műszerekben található mérési képességek Layer 1-7 szinten képesek vizsgálni a hálózatot.

Az Layer 1 szintű mérési képességeik kiegészültek egy új funkcióval, melynek neve LANBERT kábel ellenőrző alkalmazás. Egyszerű és gyors megoldást kínál a réz és optikai szakaszok átviteli minőségének és elérhető sávszélességének felméréséhez. Az alkalmazás Ethernet kereteket generál és továbbít, vizsgálva a kábelszakasz átviteli képességét optika esetén 1G/10G-re és rézkábel esetén 100/1G/2.5G/5G/10G-re.

A LANBERT teszt akár 24 órán át történő futtatása egy „áztató teszt” eljárást biztosít az összeköttetések vizsgálatához, az időszakos problémák és a hálózati forgalmat károsító zajesemények azonosításához. A könnyen értelmezhető és 1 másodperces felbontású trendgrafikonok segítenek a problémák felderítésében.

LANBERT error frames

A hálózat rossz minőségű elemei (csatlakozó, kábel, aljzat, patch panel), a telepítési hibák, illetve a külső zajok nem várt  eseményeket okozhatnak a hálózati működésben, rendelkezésre állásban. 

LANBERT errors

A nem megfelelő csatlakozás időszakos hibákat okozhat, különösen, ha mozgás, rezgés van jelen. Ez nem csak bithibákhoz vezethet, hanem megakadályozhatja a hálózati eszközöket abban, hogy nagyobb sebességgel (multigigabit) kapcsolódjanak egymáshoz.

A LANBERT teszt Ethernet keretekkel ellenőrzi a kábelszakaszt, nem generál Layer 3 szinten forgalmat, tehát IP alapon nem vizsgálhatók vele a hálózati aktív eszközök és azok konfigurációi. Erre a célra külön alkalmazás van az EtherScope nXG-ben és Linkrunner 10G-ben, neve Performance test.

A LANBERT teszt mérési eredmények hasonlóan a többi méréshez feltölthetők a Link-Live felhőszolgáltatásba.

A LANBERT teszt három különböző konfigurációban végezhető el.

  • A kábelszakasz egyik végén az EtherScope nXG/LinkRunner 10G, másik végén fizikai hurok.
  • A kábelszakasz egyik végén az EtherScope nXG/LinkRunner 10G, a másik végén szoftveres hurok (switch port loopback módban vagy teszter, pl.: LinkRunner AT/LinkRunner G2).
  • A kábelszaka mindkét végén EtherScope nXG/LinkRunner 10G.

LANBERT konfiguráció

Fontos tudni!

  • Egyszerűsíti a kábelek ellenőrzésének lehetőségét, tehát elsősorban üzemeltetők használják.
  • Nem pótolja a kábelek szabványok szerinti minősítését!
  • Meghatározza a maximális hibamentes átvitelt az adott szakaszon.
  • Akár 24 órás teszt is elvégezhető, ami segít az időszakosan fellépő zajok (ESD, EMF, áthallás) feltérképezésében.
  • Nem teszteli az IP átvitelt kapcsolókon és forgalomirányítókon, de van erre külön alkalmazás az EtherScope nXG-ben és Linkrunner 10G-ben, neve Performance test.

Témakörrel kapcsolatos termékoldalak

EtherScope nXG
LinkRunner 10G
Link-Live

Részletekért keresse vállalati hálózatokért felelős munkatársainkat.