Egyelőre nincs jele annak, hogy a hordozható WiFi eszközök népszerűsége csökkenne. Az eladási statisztikákat nézve 2010 óta évről évre több okostelefont és tabletet értékesítenek, mint asztali PC-t, vagy akár laptopot.

Nem meglepő, hogy a felhasználók a BYOD eszközöket egyre nagyobb számban használják otthon, közösségi helyeken magán céllal, illetve munkahelyeiken feladataik elvégzéséhez. Egy átlagos felhasználó akár 2-3 mobileszközt tart magánál és igényel folyamatos vezeték nélküli kapcsolatot.

okostelefon eladásokOkostelefon eladások | forrás:www.statista.com

A BYOD eszközök számának emelkedésével párhuzamosan a felhasználók elvárják, hogy a mobil alkalmazások lépést tartsanak a vezetékes megoldásokkal, tartózkodási helytől függetlenül késleltetés nélküli felhasználói élményt, illetve a vezetékes hálózatok esetében megszokott biztonságot várnak el a vezeték nélküli infrastruktúrától. A hagyományosnak mondható best effort megoldások mellett előtérbe kerültek a nagy sávszélességű, alacsony késleltetésű, valós idejű alkalmazások, mint a VoIP, a videokonferencia, vagy a streaming TV.


forrás: www.sony.com

A vezeték nélküli technológiák fejlődésében fontos szerepet játszanak a szabványok. Így van ez a WiFi esetében is. Az IEEE 802.11ac szabvány megjelenésével lehetővé vált, hogy a vállalatok, illetve az internet szolgáltatók nagysebességű WiFi hálózatokat építsenek ki épületen belül, illetve kültéren és azokon megbízhatóan működő szolgáltatásokat vezessenek be dolgozóik, ügyfeleik számára.

802.11ac

A 802.11ac technológia számos újítással rukkolt elő annak érdekében, hogy kellő sebességet biztosítson a nagy sávszélesség igényű alkalmazások számára.

  • Megnövelt csatorna szélesség (80 vagy akár 160MHz szélességű csatornák)
  • Sűrűbb moduláció (akár 256 QAM)
  • Akár 8 térbeli stream használata
  • Irányított térbeli streamek a mozgó kliens eszközök irányába
  • Több kliens egyidejű kiszolgálása azonos frekvencián (MU-MIMO)

A 802.11ac technológiával bevezetett újítások önmagukban nem eredményezik azt, hogy a WiFi hálózat maximális teljesítményt és megbízhatóságot nyújtson a felhasználók számára. A vezeték nélküli közeget annak állandóan változó jellegéből adódóan életciklus modellben érdemes menedzselni.

  • Tervezés ? WiFi hálózat tervezése lefedettség, kapacitás és teljesítmény szemszögéből. Hozzáférési pontok helyeinek, csatorna szélesség és csatorna kiosztás meghatározása.
  • Telepítés és ellenőrzés ? Eszközök telepítése és konfigurálása, a csatorna tervek, lefedettség és teljesítmény ellenőrzése.
  • Üzemeltetés és optimalizálás ? WLAN hálózat monitorozása, a felmerülő hibák, problémák felderítése, felhasználói bejelentések kezelése.

?A Wi-Figyelmet kérünk!? című blokkunk  választ ad arra, hogyan lehet maximalizálni az infrastruktúra teljesítményét, garantálni a stabil működést, és felhasználóbaráttá tenni a szolgáltatást.

Az equicomferencia 2017 weboldalát itt éri el.